tisdag 8 oktober 2013

Färdig renoverade för den här gången!

2009 köpte min man och jag vår första gemensamma lägenhet. Ett renoveringsobjekt i ett hyfsat bra bostadsområde. Vi renoverade trean (nytt kök och bad, tapetserade om, målade etc) och sålde den igen innan ens ett år hade gått. Vi gjorde en vinst på ca 100 000 kr efter avdrag, skatt, mäklarkostnader etc.  Därefter köpte vi en femma i ett lite bättre bostadsområde. Också den här gången ett renoveringsprojekt som tog oss sex månader att fixa i ordning. Vi satte in nytt kök, slipade parkettgolven, la in parkett i de rum som tidigare hade haft matta, tapetserade om alla rum, flyttade en vägg och satte upp en ny vägg där det tidigare inte funnits någon. Vi lyckades fördubbla vinsten gentemot förra lägenheten och hade nu tillräckligt med kontanter för att kunna köpa ett hus.

För två år sedan köpte vi renoveringsobjektet som vi nu bor i; sju rum, två badrum och kök i bättre medelklassområde.  Innan vi flyttade in bytte vi alla innertak, tapetserade barnens rum och renoverade båda badrummen. Sedan vi flyttat in har vi renoverat resten, och då menar jag verkligen allt. Det enda som vi inte bytt är innertaken i två rum och golven i två rum, annars är allt nytt invändigt. Den här gången har vi dock haft ett lite lugnare tempo. Vi har båda arbetat och fått ett till barn under de här två åren. Det allra sista renoveringsprojektet var att renovera fönstren. Vi grubblade länge på om vi skulle byta till underhållsfria aluminiumfönster, men kom fram till att det var mer ekonomiskt att kitta om och måla de gamla. Vid en eventuell försäljning räknade vi fram att vi inte skulle få tillbaka pengarna som de nya fönstren skulle kosta.

Skulle vi i dagsläget sälja huset skulle vi  göra en vinst på ca 500 000 kr. Vi har jobbat stenhårt de sista åren, men det var det värt. Vi har nu lån på ca 50 % av husets värde och behöver inte amortera, vilket är skönt just nu när vi lever på en inkomst. Skulle den så kallade bostadsbubblan spricka, är vi också ganska trygga.

Jag kollar Hemnet dagligen, skulle ett passande objekt dyka upp så kan vi tänka oss att göra ytterligare en renoveringsresa. Tyvärr ligger ovanligt få hus ute till försäljning och därför drar priserna lätt iväg. Första steget till en bra vinst är att köpa till rätt pris och med många spekulanter på jakt efter nytt hus och dålig tillgång är det svårt.

Har ni gjort "bostadskarriär"?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar